Ciasto drożdżowe idealnie nadaje się do zrobienia wielkanocnego zajączka. Jest to pyszny smakołyk i idealny na wielkanocne obiady. Chleb z króliczkiem jest łatwy do zrobienia i może być przygotowany poprzedniego dnia. Składniki na chlebek to mąka, mleko, cukier i masło. Aby zrobić chlebek króliczek, składniki łączy się w dużej misce. Jeśli przygotowujesz bunny bread z wyprzedzeniem, możesz połączyć składniki, a następnie pozostawić je na noc w lodówce. W ten sposób będą gotowe do pieczenia w wielkanocny poranek.
Robiąc chlebek zajączkowy, będziesz potrzebować także kilku dodatkowych składników. Płyn do mycia jajek robi się z żółtka i mleka. Tę mieszankę nakłada się na króliczki przed ich upieczeniem. Płyn do mycia jaj może być użyty do dekoracji króliczków lub do ich malowania.
Aby zrobić króliczka z ciasta drożdżowego, musisz uformować dużą kulę z ciasta. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj trochę dodatkowej mąki. Możesz użyć miksera ręcznego lub przystawki z hakiem. Ciasto powinno być wyrabiane przez około 10 minut.
Po wyrobieniu ciasta, należy je umieścić na natłuszczonej blasze. Powinno być uformowane w owalną lub jajowatą kulę. Powinieneś mieć również wcięcie na ogon i dwa uszy. Jeśli chcesz ozdobić króliczka nosem i trzepaczkami, możesz użyć ostrego noża lub noża szefa kuchni. Możesz również użyć rodzynki, aby zrobić oko.
Po wyrośnięciu ciasta króliczek powinien być gotowy do pieczenia. Jeśli ciasto nie wyrosło, można je umieścić w lodówce, aż do czasu, gdy to nastąpi. Można również wstawić króliczka do piekarnika na około 20 minut. Wskazane jest umieszczenie króliczka na drucianym stojaku do ostygnięcia.
Jeśli ciasto nie wyrosło, możesz użyć szpikulca do zrobienia dziurek w cieście na uszy i oczy króliczka. Możesz również zanurzyć ciasto w wodzie, aby zrobić łapki. Gdy króliczek wyrośnie, należy go piec w temperaturze 400 stopni Fahrenheita przez około 10 minut. Króliczek napuszy się i nabierze złotego koloru.
Podczas pieczenia króliczka można dodać do jego twarzy mieszankę cukru cynamonowego. Możesz również dodać suszone jagody lub chipsy czekoladowe do ciała króliczka. Jeśli planujesz udekorować króliczka jadalnym pisakiem spożywczym, będziesz musiał wyjąć go z piekarnika przed nałożeniem pisaka.
Jeśli planujesz zrobić króliczka z ogonem, będziesz musiał podzielić ciasto na dziesięć części. Każdy z kawałków ciasta należy zwinąć w małą kulkę, aby uformować ogon. Następnie należy pociąć kulki na małe kawałki. Po umieszczeniu ciasta na ogonie króliczka, można przykryć go lekkim ręcznikiem lub folią.
Podobne tematy