Użycie świeżych, dojrzałych pomidorów to łatwy sposób na zrobienie przecieru pomidorowego. Ten wszechstronny sos może być stosowany w wielu różnych potrawach. Można go również zachować przez długi czas i zamrozić do wykorzystania w przyszłości.
Świeże pomidory są najlepszą opcją do zrobienia przecieru pomidorowego, ale możesz również użyć mrożonych pomidorów lub pomidorów hybrydowych. Używanie robota kuchennego do przecierania pomidorów może pomóc w uzyskaniu gładkiej konsystencji. Alternatywnie można użyć blendera stojącego lub immersyjnego.
Zanim zaczniesz robić przecier pomidorowy, musisz dokładnie oczyścić pomidory. Aby je oczyścić, odetnij łodygi, usuń skórkę i dokładnie umyj pomidory. Należy również usunąć pestki. Nasiona te mogą sprawić, że przecier będzie gorzki, dlatego zaleca się ich usunięcie.
Po przycięciu pomidorów, możesz je obrać lub pokroić w kostkę. Możesz je również pokroić na ćwiartki, aby usunąć nasiona i szypułki. Czas gotowania pomidorów powinien wynosić około 10 minut. Aby skrócić czas gotowania, możesz gotować pomidory partiami.
Po ugotowaniu pomidorów, należy użyć sitka lub durszlaka do zebrania płynu. Jeśli planujesz przechowywać przecier, musisz go przechowywać w szczelnym pojemniku. Możesz użyć sterylizowanego szklanego słoika lub sterylizowanej torby z zamknięciem typu zip-lock. Możesz również zamrozić puree w kostkach lodu. Ta metoda pomoże zachować świeżość puree nawet przez sześć miesięcy.
Po przygotowaniu przecieru pomidorowego, możesz go przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez okres do dwóch tygodni. Można go również przechowywać w pojemniku przystosowanym do zamrażania przez okres do sześciu miesięcy. Jeśli planujesz przechowywać przecier w zamrażarce przez dłuższy czas, będziesz chciał przechowywać go w tackach do kostek lodu, co pozwoli na szybsze rozmrożenie.
Kiedy jesteś gotowy do użycia przecieru pomidorowego, możesz go podgrzać na kuchence lub zamrozić. Gdy zamrażasz przecier, przechowuj go w porcjach po 8 lub 15 uncji. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że wystarczy Ci na przyszłość.
Jeśli planujesz użyć przecieru pomidorowego w zupie lub gulaszu, będziesz chciał dodać łyżeczkę kwasu cytrynowego do przepisu. Ty możesz także dodać ocet do przepisu, jeśli wolisz. Ocet pomoże utrzymać smak od bycia zbyt intensywnym.
Kiedy jesteś gotowy do użycia swojego domowego przecieru pomidorowego, możesz go przechowywać w pojemniku przystosowanym do zamrażania w części lodówki przeznaczonej do zamrażania przez okres do miesiąca. Możesz go również przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do trzech dni. Dzięki temu zachowa świeżość do tygodnia. Możesz również zamrozić puree w foremkach do kostek lodu, które ułatwiają przechowywanie w zamrażarce.
Podobne tematy