Jak zrobić zapiekankę z kalafiora

Niezależnie od tego, czy szukasz bocznego dania na obiad, czy smacznej przystawki na wakacje, zapiekanka z kalafiora to świetny wybór. Można ją zrobić ze świeżymi lub mrożonymi płatkami kalafiora. Można ją również łatwo przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić na okres do jednego miesiąca.

Robiąc zapiekankę kalafiorową, będziesz chciał się upewnić, że używasz pełnotłustego sera. Pomoże to utrzymać gładki i kremowy sos serowy. Możesz również użyć skrobi kukurydzianej, aby pomóc serowi pozostać gładkim podczas topnienia.

Innym sposobem na zrobienie tej zapiekanki jest dodanie brokułów do przepisu. Brokuły daje mu ładną teksturę i doda trochę dodatkowego smaku. Może być dodany do zapiekanki w tym samym czasie co kalafior lub później. Ta zapiekanka to świetny sposób, aby skłonić dzieci do jedzenia warzyw. Możesz nawet wymieszać ją z innymi warzywami, takimi jak groszek czy marchewka.

Aby w pełni wykorzystać tę zapiekankę, musisz zacząć od kremowego sosu serowego. Do mieszanki możesz dodać każdy porządny serek topiony. Należą do nich Mozzarella, Gouda, Fontina i Swiss. Możesz nawet spróbować zastąpić kwaśną śmietanę olejem z awokado lub zwykłym jogurtem greckim.

Możesz również użyć kombinacji kwaśnej śmietany i cebuli, aby ta zapiekanka smakowała jeszcze lepiej. Możesz dodać trochę pokruszonych chipów na wierzchu przed pieczeniem dla serowej zapiekanki. Jeśli chcesz, aby Twoja zapiekanka była bezglutenowa, spróbuj zamiast niej użyć okruchów panko ze skórki wieprzowej. Możesz również przygotować tę zapiekankę następnego dnia i przechowywać ją w lodówce. Powinna być pieczona przez około 20 minut.

Jeśli chcesz zrobić tę zapiekankę z wyprzedzeniem, będziesz chciał przykryć naczynie folią, aby zapobiec wysychaniu wierzchu. Możesz również przechowywać resztki zapiekanki w lodówce do czterech dni. Jeśli planujesz podać to danie jako posiłek, będziesz chciał je ponownie podgrzać w piekarniku. Użycie folii cynowej pomoże zapobiec wydostawaniu się wilgoci podczas procesu odgrzewania.

Ten przepis może być wykonany w mniej niż 35 minut. Najpierw musisz ugotować kalafiora. Kiedy kalafior będzie miękki, będziesz chciał dodać go do zapiekanki. Podczas procesu gotowania, będziesz chciał wymieszać ser z mieszaniną, aż się rozpuści. Będziesz także chciał dodać trochę przypraw.

Będziesz musiał również dodać śmietanę do mieszanki. Będziesz potrzebował co najmniej 3 filiżanki ciężkiej bitej śmietany. Możesz również zastąpić zwykłą śmietanę półtłustą śmietaną. Oprócz śmietany, będziesz chciał dodać trochę mleka do mieszanki. Musisz ubić mleko do mieszanki podczas gotowania na wolnym ogniu. Dzięki temu sos serowy zgęstnieje i pozostanie gładki.

Aby przygotować tę zapiekankę, musisz upewnić się, że używasz pełnotłustego sera cheddar. Możesz również dodać inne sery do mieszanki. Na przykład, możesz dodać trochę ostrego cheddara lub mieszankę cheddara, provolone i fontiny.

Podobne tematy