Jak zrobić pierogi z grzybami

Pierogi z grzybami to łatwy, pikantny i sycący posiłek. Mogą być spożywane na ciepło lub na zimno i mogą być wykonane z różnych ciast i nadzień. W zależności od upodobań można je smażyć na patelni lub gotować na parze.

Łatwe do zrobienia z domowymi zawiniątkami won ton i nadzieniem grzybowym, te pyszne chińskie pierożki są również przyjazne dla zamrażarki!

Nadzienie grzybowe jest przyprawione cebulą, czosnkiem, imbirem i sosem sojowym. To doskonałe połączenie smaków, które uzupełnia wszystkie rodzaje chińskiego jedzenia, od dim sum po makaron!

Aby przygotować te pierożki z grzybami, najpierw uwodnij grzyby umieszczając je w misce i zalewając wrzącą wodą. Pozostaw je na około 10 minut, a następnie odsącz nadmiar płynu.

W czasie, gdy grzyby będą się nawadniać, przygotuj resztę składników do nadzienia, siekając i gotując kapustę, grzyby portobello i grzyby z drewna. Dodaj odrobinę soli, a następnie smaż te warzywa na dużym ogniu, aż zmiękną i zmniejszą swoją objętość.

Gdy warzywa zmiękną, dodaj do mieszanki przyprawy i gotuj, aż wszystko będzie dobrze połączone. Następnie zdejmij z kuchenki i pozostaw do ostygnięcia.

Możesz użyć robota kuchennego, aby szybko posiekać grzyby i inne warzywa, ale możesz również pokroić je ręcznie, aby uzyskać dodatkową teksturę. Pamiętaj tylko, aby bardzo dokładnie odsączyć grzyby i inne warzywa.

Po ostudzeniu grzybów i innych warzyw, połącz składniki nadzienia w dużej misce i wymieszaj. Możesz doprawić go odrobiną sosu sojowego, octu i prażonego oleju sezamowego dla dodatkowego smaku.

Gdy już przygotujesz nadzienie, umieść około 2 łyżeczek na środku zawiniątka won ton. Złóż zawiniątko na pół i zaciśnij krawędzie, aby uszczelnić pieroga. Pomoże to zapobiec przeciekaniu pierogów podczas gotowania, a także uchroni je przed wysuszeniem podczas gotowania na parze lub smażenia na patelni.

Powtórz czynność z pozostałymi zawiniątkami. W ten sposób otrzymasz 50 pierogów.

Krok 3: Ugotuj lub ugotuj na parze swoje pierogi

Najprostszym sposobem na ugotowanie pierogów jest doprowadzenie garnka z wodą do wrzenia i wrzucenie do niego pierogów. To spowoduje ich zagotowanie i ugotowanie. Po ugotowaniu przełóż je na talerz i podawaj z ulubionym sosem do maczania.

Jeśli chcesz ugotować swoje pierogi na parze, wyłóż blachę papierem do pieczenia i posyp skrobią kukurydzianą. Posmaruj spody pierożków odrobiną wody. Do każdego zawiniątka włóż około 1 łyżkę nadzienia.

Do przygotowania tych pierożków będziesz potrzebować około 24 zawijasów. Możesz również zamrozić resztę zawiniątek, aby mieć je później gotowe na szybki obiad.

Aby usmażyć pierogi, po prostu podgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Kiedy olej będzie gorący, dodaj kilka pierogów na raz. Powinny one smażyć się przez około minutę, ale możesz je przewracać, aby obie strony były przyrumienione i chrupiące. W trakcie gotowania dodaj kilka łyżek wody na patelnię, aby pierożki przeszły parą.

Podobne tematy